novi kadrovi
srpski english

Biografije ucesnika

UREDNICI:


ivan-velisavljevic
Ivan Velisavljević

ohlisabon et yahoo tačka com

Rođen 1982. u Šapcu. Diplomirao na katerdri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i student dramaturgije na Fakultetu Dramskih Umetnosti (FDU) Beograd. Radio u odseku za priču holivudske produkcijske kuće Phoenix Pictures, i kao kolumnista, filmski i književni kritičar beogradskog kulturnog vodiča Yellow Cab (takođe i književni kritičar istoimene TV emisije na TV B92). Urednik filmske rubrike internet časopisa Plastelin (www.plastelin.com), i filmski kritičar časopisa Rez. Objavljivao kratke priče, filmske i književne kritike i prikaze u Književnom listu, Danas-u, Koracima, Trećem trgu, Braničevu, Popboksu... Knjiga poezije Kan (Šabac, 2001). Režirao (sa Ivanom Zlatićem) i napisao dokumentarni drumski film Put do Visoke zemlje (2006), prikazivan na festivalima. Nagrađivan za poeziju i kratke priče. Stipendista OSI Njujork na Itaka koledžu Njujork i Itaka koledžu Los Anđeles, SAD (2006).


dejan-ognjanovic
Dejan Ognjanović

dogstar666 et yahoo tačka com

Rođen 1973. u Nišu. Diplomirani filolog za engleski jezik i književnost (magistarski rad u izradi). Radi kao asistent na Niškom univerzitetu, predmet: Američka književnost. Stalni filmski kritičar Kung Fu Cult Cinema (www.kfccinema.com). Objavljivao filmske kritike i eseje u časopisima Polja, Ulaznica, Evropa, Dnevnik, Beton, Gradina, Plima plus... Njegovi tekstovi nalaze se u 100 European Horror Films (BFI, London, 2007) i 501 Movie Directors (Quintet, London, 2007). Knjige: U brdima, horori: srpski film strave (Niš, 2007), Faustovski ekran: đavo na filmu (Zaječar, 2006), i horror roman Naživo (Niš, 2003). Nagrađivan za najbolju književnu kritiku, najbolji esej i najbolju neobjavljenu studiju. Fulbrajtov stipendista na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, SAD (2004).

SARADNICI:


djordje-bajic
Đorđe Bajić

Rođen 1975. u Beogradu. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistar teorije umetnosti i medija (magistarska teza: Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A), 2007. godine). Kolumnista E-magazina (Beograd). Objavljivao filmske kritike i eseje iz teorije filma u časopisima TkH i 3+4.


milos-cvetkovic
Miloš Cvetković

Rođen 1979. u Beogradu. Student psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Filmske kritike i kratke priče objavljivao u Emitoru, Znaku sagite i Politikinom zabavniku. Filmski kritičar internet časopisa Popboks (www.popboks.com) .


dejan-dabic
Dejan Dabić

Rođen 1970. godine. Radio kao urednik i organizator filmskog i video programa Kulturnog centra u Nišu, i kao desetogodišnji ko-ordinator Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu. Urednik i voditelj više od 100 TV i radio emisija o filmu (Gradska televizija Niš, City radio, KPGT radio). Objavljivao filmske kritike u časopisima YU film danas (Beograd), Novi Filmograf (Beograd), Narodne novine (Niš), Gradina (Niš), Niški analitičar (jedan od osnivača), Think Tank (Leskovac), Image (Užice)… Režirao deset kratkih animiranih filmova, prikazanih na festivalima širom sveta. Član međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, i međunarodne asocijacije animatora ASIFA.


olga-dimitrijevic
Olga Dimitrijević

Rodena 1984. godine. Diplomirala dramaturgiju na FDU Beograd. Zavrsila alternativni kurs iz zenskih studija, u Centru za zenske studije u Beogradu, skolske 2006/7. godine. Pozorisni kriticar casopisa Teatron i Vreme. Radila kao dramaturg kampanje Mobilizacija gradanske Srbije (Inicijativa mladih za ljudska prava, 2007). Ucesnik izlozbe Real Presence (2005) i seminara Ucesnica seminara “Rasa, diskurs, biopolitike”, u organizaciji Rutgers univerziteta i Centra za Zenske studije iz Beograda, Dubrovnik (maj 2007).


kristina-djukovic
Kristina Đuković

Rođena 1981. godine. Radi kao dramaturg i spoljni saradnik dečijeg programa Radio Beograda i RTS programa za mlade. Drame: Izgubljeni dugmići (Multiart klub, Beograd, 2003), Jeftino, živi pod vodom, ima dušu i počinje na slovo... (BKG, Beograd, 2007). Scenario: Zajedničko putovanje (TV film, režija: Predrag Velinović, produkcija RTS, 2002). Filmski kritičar Popboksa. Nagrađivana za najbolji scenario (Bar, 2003) i kao najbolji mladi autor za radio (2006).


milos-djurdjevic
Milos Durdevic

Roden u Beogradu, 1978. godine. Diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Reditelj i scenarista nekoliko kratkometraznih i dokumentarnih filmova. Za kratkometrazni film ”19:05”, dobija zlatnu plaketu za najbolji dokumentarni film na 50. Festivalu dokumentarnog i kratkometraznog filma u Beogradu 2003. godine. Napisao knjigu ”NOIR" o americkom noar filmu klasicnog perioda (1941-1958) kao pratecu publikaciju ciklusa noar filmova koji su se prikazivali u periodu juna i jula 2007. godine u Kino klubu ”Svetlost”. Autor je mnogobrojnih reklama, muzickih spotova i namenskih filmova. Zivi i radi u Beogradu.


zoran-jankovic
Zoran Janković

Rođen 1973. godine. Diplomirao engleski jezik i književnost na Novosadskom univerzitetu. Radi kao profesor engleskog jezika u Loznici. Objavljivao književne kritike na Popboksu.


aleksandar-novakovic
Aleksandar Novaković

Rođen 1975. godine u Beogradu. Diplomirani istoričar (Filozofski fakultet u Beogradu) i dramaturg (FDU Beograd).  Magistar nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studije pozorišta. Objavljivao u časopisima NIN, Danas, Književni list, Polja, Reč, Gradina... Drame: Sistem (Narodno pozorište Užice, 2001), Zubi ( Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, 2004), Aladinova čarobna lampa (Pinokio, 2007). Zbirka drama: Bliskost (Svetozar Marković,  Zaječar, 2006).  Autor je desetak različitih dramskih i dokumentarnih formi emitovanih na Drugom i Trećem programu Radio-Beograda. Knjige aforizama: Pij Sokrate, država časti (Matica srpska, 1998) i Neće moći (Alma, 2006). Scenarija za crtane tv-serije: Bebice i Parobrod Srbija (RTS 1, sezona 2003/2004). Reditelj i scenarista kratkometražnog filma Get up you lazy bastard!. Istorijska studija:  Kako je Tito razbijao „Tikve“ (Narodna knjiga, 2005). Nagrađivan za poeziju, radio dramu, aforizam i kratku priču. Stipendista John McGrath stipendije Univerziteta u Edinburgu, Škotska (2007).


marko-krstic
Marko Krstić

(1979, Beograd). Diplomirao na katedri za Svetsku književnost Filoškog fakulteta u Beogradu. Kritičar i esejista.


uros-smiljanic
Uroš Smiljanić

Rođen 1971. u Beogradu. Radi kao ko-ordinator programa predstavništva Internacionalne  federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za Srbiju i Crnu Goru. Nekadašnji urednik renomiranih fanzina. Objavljivao u časopisima Ritam, YU Rok magazin, Rocks, Audiofon, Virtual (urednik rubrike), Danas, Strip Pressing, Think Tank, Popboks... Bubnjar u mnogim alternativnim rokenrol bendovima.


dimitrije-vojnov
Dimitrije Vojnov

Rođen 1981. u Beogradu. Diplomirani dramaturg (FDU Beograd). Pozorišni pisac i scenarista. Osam godina bio enfant terrible srpske filmske kritike i, iako jedan od najmlađih, stekao reputaciju jednog od najstrožih i najkontroverzijih. Prestao da se bavi filmskom kritikom kada je njegova generacija zvanično ušla u profesionalne vode srpske kinematografije. Objavljivao kritike u mnogim stručnim časopisima, kao i u Kuriru, Nacionalu, Blic Newsu, XZ-u, Evropi, Playboyu, Popboksu... Urednik renomiranog filmskog bloga Doba nevinosti, posvećenog kritici i praćenju srpskog filma (www.dobanevinosti.blogspot.com). Drama Velika bela zavera (Atelje 212, Beograd, 2004, i Kamerni teatar 55, Sarajevo), emitovana i na hrvatskom Radiu 3 (režija Mario Kovač). Radio drama Član 642 (Radio Beograd 3, 2005). Scenarista filma Mi nismo anđeli 3: Rokenrol uzvraća udarac (režija Petar Pašić, 2006). Scenarista nekoliko dokumentaraca i TV emisija na RTS-u. Nagrade za najbolju ulogu (filmski festival u San Sebastijanu, 1992) i najbolji scenario (Solun, 2005).


srdjan-vucinic
Srdjan Vučinić

Rođen 1970. u Beogradu. Diplomirao na Grupi za svetsku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 1994. objavio oko 300 tekstova o filmu i književnosti, najviše u periodici (Reč, Beogradski književni časopis, Novi filmograf, Književni list, Povelja...), kao i u nedeljnicima Reporter i NIN, i u Kulturnom dodatku Politike. Knjiga filmskih eseja i kritika Kraljevstva i izgnanstva (Stubovi kulture, 2007) i kratka studija Andrej Tarkovski: skica za jednu filozofiju umetnosti (Povelja, 2007). Za Radio-Beograd napisao dramu Dragutin Ilić (2007) i dramatizovao priče Franca Kafke, Ilije Vukićevića i Dragutina Ilića. Autor i voditelj ciklusa "Majstori režije" u Biblioteci grada Beograda. Umetnički savetnik Festivala autorskog filma "Pogled u svet" (2000-2003) i Novog festivala autorskog filma od 2006. godine.